Stichting ONbeperkt Groeien
"Samen naar een inclusieve toekomst, waar gelijkheid en gelijke kansen voor iedereen centraal staan."

FAQ

Veelgestelde vragen: 

  •  Wat houdt een SVG groep en TNS groep in?
    De SVG- en TNS-groepen bieden gespecialiseerde begeleiding buiten het wettelijk onderwijs, gericht op kinderen met unieke ondersteuningsbehoeften.

    De SVG (School Voorbereidende Groep) biedt kinderen vanaf 5 jaar die nog niet klaar zijn voor de overstap naar een basisschool (speciaal of regulier), de kans om in een kleinschalige setting intensieve begeleiding te ontvangen en een op maat gemaakt programma te volgen, met als doel hen geleidelijk voor te bereiden op het wettelijk onderwijs, zodat zij met meer zelfvertrouwen en vaardigheden de overstap kunnen maken.

    De TNS (Terug naar School) Groep richt zich op kinderen die al op school zitten maar tijdelijk vastlopen om verschillende redenen, zoals emotionele problemen of een mismatch met hun huidige school, en biedt in een veilige en rustige omgeving ondersteuning door zorgprofessionals, waarbij de focus ligt op hun welzijn; met de sfeer van "niets moet, alles mag" creëren we de ruimte voor herstel en ontwikkeling, zodat deze kinderen weer kunnen floreren, terwijl beide groepen zijn ontworpen om hen de zorg en begeleiding te bieden die ze nodig hebben om met vertrouwen en ondersteuning verder te groeien.

    Een belangrijk voordeel van onze inzet op deze groepen is dat we actief voorkomen dat kinderen ongewild (deels) thuis komen te zitten of, nog erger, lichamelijke klachten ontwikkelen als gevolg van de huidige stressvolle situatie; zo krijgen ze niet alleen de kans om zich emotioneel en sociaal te ontwikkelen, maar ontvangen ze ook de essentiële ondersteuning die cruciaal is voor hun algehele welzijn en toekomst.

  • Soms ontvangen we van ouders vragen die ons raken, zoals: "De druk vanuit de school of andere betrokken partijen is soms zo groot dat ik juist blij ben dat mijn kind daar niet meer naartoe hoeft. Is terugkeren naar het onderwijs dan wel wenselijk, vooral gezien de mogelijkheid van een schooltrauma?"
    Het is belangrijk om te beseffen dat als ouder of verzorger, u de toekomst van uw kind bepaalt. Als u geen terugkeer naar het onderwijs ziet zitten en de gemeente uw zorgen deelt, kunt u wellicht via de Jeugdwet een persoonsgebonden budget (PGB) aanvragen voor ontwikkelingsgerichte dagbesteding. In dat geval kan uw kind bij ons terecht op de dagbehandelingsgroep waar wij inzetten op ontwikkeling en onderwijsgerichte doelen.
    Wij bieden zorg op maat die aansluit bij de unieke behoeften van uw kind, ook als een terugkeer naar het reguliere onderwijs niet mogelijk is.

    Een andere veelgestelde vraag is: "Onderwijs is niet meer passend, maar mijn kind kan met de juiste begeleiding wel leren lezen en schrijven. Bieden jullie deze activiteiten ook aan?"
    Bij ons staat de algehele ontwikkeling centraal. We integreren onderwijs, zij het niet wettelijk, in ons dagprogramma, waarbij uw kind 1-op-1 begeleiding ontvangt om belangrijke basisvaardigheden te leren, zoals lezen, schrijven, rekenen, handvaardigheid en aardrijkskunde.
    Bij ons creëren we een veilige en ondersteunende omgeving waarin ieder kind de kans krijgt om te groeien en zich te ontwikkelen, ongeacht de uitdagingen die het in het verleden heeft ervaren. We begrijpen dat elke situatie uniek is en staan klaar om samen met u en uw kind de beste weg vooruit te vinden.
  • Hoe verloopt de financiering van de SVG en TNS groep? Voor deze groepen is een persoonsgebonden budget (PGB) noodzakelijk om de juiste zorg en begeleiding voor uw kind te waarborgen. Wij adviseren u om bij uw gemeente informatie aan te vragen over het aanvragen van dit PGB; de gemeente kan ons ook via e-mail of telefoon benaderen voor meer informatie, en wij staan hen graag te woord. Het PGB is vaak tijdelijk, omdat het doel is om door te stromen naar het onderwijs (SVG) of om terug te keren naar het onderwijs (TNS).

    In onze setting zal ook een kleine, vaste groep kinderen aanwezig zijn die om verschillende redenen niet in staat zijn om terug te keren naar het wettelijk onderwijs. Voor deze groep is een langdurig PGB vereist, wat valt onder ontwikkelingsgerichte en onderwijsgerichte dagbesteding met intensieve persoonlijke begeleiding. Voor deze kinderen zal begeleiding waarschijnlijk mogelijk zijn tot hun 21ste, en na het bereiken van de leeftijd van 13 jaar zullen we samen met u de vervolgstappen en mogelijkheden bespreken.
  • Is een ontheffing van de leerplicht nodig? 
    Het is essentieel dat kinderen die momenteel op een basisschool zijn ingeschreven, deze inschrijving behouden. Binnen een tijdelijke zorgvoorziening kunnen we onderzoeken of geoorloofd verzuim mogelijk is, zodat de school betrokken blijft en het kind altijd kan terugkeren. De samenwerking met de school is cruciaal, evenals de ondersteuning van betrokken partijen zoals de gemeente, leerplicht en het samenwerkingsverband. Op deze manier kunnen we schooluitval voorkomen en gezamenlijk werken aan de beste zorg en onderwijs voor uw kind.
    Indien een kind niet meer terug kan keren naar het onderwijs, is het noodzakelijk om een ontheffing van de leerplicht aan te vragen, waarbij het van groot belang is om openhartig in gesprek te gaan met de school, de gemeente en het samenwerkingsverband om een passende oplossing te vinden.
    Wij kunnen u hierbij ondersteunen. 
  • Valt Stichting Onbeperkt Groeien onder Kinderopvang, onderwijs of gehandicaptenzorg?  Bij onze stichting vallen we onder de CAO Gehandicaptenzorg en staan we onder toezicht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. We beschikken over een AGB-code en onze medewerkers zijn SKJ-geregistreerd, wat getuigt van onze professionaliteit en betrokkenheid bij kwalitatieve zorg.
    Onze teamleden zijn zorgvuldig geselecteerd en opgeleid als intern begeleider, pedagogisch medewerker, verzorgende IG of activiteitenbegeleider. Allen zijn ze in het bezit van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), die jaarlijks wordt vernieuwd, zodat we de veiligheid en integriteit van onze zorg kunnen waarborgen.
    Daarnaast krijgen onze medewerkers dagelijks coaching en begeleiding van SKJ-geregistreerde professionals, die beschikken over de noodzakelijke bevoegdheden om hen te ondersteunen in hun ontwikkeling. Jaarlijks worden onze medewerkers getoetst op hun kennis en algemene vaardigheden, en indien nodig worden zij bijgeschoold. Dit stelt ons in staat om de best mogelijke zorg en begeleiding te blijven bieden, waarbij de ontwikkeling en het welzijn van onze cliënten altijd centraal staan.

    Ook onze vrijwilligers dienen te voldoen aan de eisen betreft de VOG en kwaliteiten die nodig zijn binnen onze doelgroep. 

  • "Samen naar school". In de afgelopen 1,5 jaar hebben we met veel enthousiasme onderzocht of een "samen naar school" klas een waardevolle aanvulling kan zijn op onze stichting en onze missie, omdat we sterk geloven in het potentieel van dit concept dat perfect aansluit bij onze visie op inclusiviteit en samenwerking. Echter, tijdens ons onderzoek hebben we vastgesteld dat de beschikbare ondersteuningsmogelijkheden vanuit Stichting Het Gehandicapte Kind niet optimaal aansluiten bij de behoeften van onze stichting, wat heeft geleid tot stagnatie in de samenwerking met de betrokken partijen. Na vervanging van ons vaste contactpersoon binnen stichting het gehandicapte kind, waren de ondersteuningsmogelijkheden erg beperkt. Deze selectieve ondersteuningsmogelijkheden hebben enkele uitdagingen met zich meegebracht, wat ons heeft doen besluiten om het initiatief niet verder te ontwikkelen. Op deze manier zorgen we dat we onze aandacht en middelen op de meest effectieve manier in kunnen zetten voor passende initiatieven die ook in onze stichting willen investeren met kennis en tijd. 

    Het is prachtig om te zien dat er meerdere initiatieven zijn die de waardevolle missie voor passend onderwijs ondersteunen en bevorderen; daarom blijft onze focus gericht op het creëren van inclusieve en ondersteunende mogelijkheden voor alle kinderen, terwijl we vastbesloten zijn om de beste weg voorwaarts te vinden om uiteindelijk de zorg en het onderwijs te bieden die elk kind verdient.
E-mailen
Bellen
Info